Höstmöte 2016 med Börje Dahlqvist

– Börje, du kan ju danska, du får bevaka Danmark!

Så kan en utlandskorrespondents karriär inledas. Så började det för Börje Dahlqvist. Han var ung journalist, hade varit i Danmark på ett sommarläger – och därmed ”kunde han danska.”

Börje Dahlqvist, mångårig DN-medarbetare som bland annat utlandskorre i USA och Paris, senare tidningens redaktionschef, gladde oss i Seniorjournalisterna Sörmland med berättelser ur ett långt journalistliv. Han kryddade sitt anförande med en god portion humor.

– Jag efterträdde den legendariske Sten Hedman som redaktionschef 1963. Hur vågar man ta ett sådant jobb, frågade han sig själv och ansåg att det rätt och slätt var ungdomligt övermod.

Det visade sig bli ett lyckat drag under en dynamisk tid. Han blev kvar som redaktionschef till 1974 och blev sedan DN:s korre i Paris och senare i London.

Det här är bara ett smakprov på allt Börje Dahlqvist berättade för oss i Katrineholms-Kurirens konferensrum den 16 november.  Många kommer också säkert ihåg tv-serien Tidernas Europa som sändes av Utbildningsradion och SVT:s Kanal 1. Börje var projektledare för satsningen och också under flera år vd för Utbildningsradion.

Vi fick även en intressant dragning om Katrineholms-Kurirens kommande 100-årsjubileum av nyhetschefen Andreas Lindhe och reportern Per Hellgren.