Hälleforsnäsbesök

Gjuteri, bandy och delikatessostar, allt behändigt samlat inom gångavstånd – det bjuder Hälleforsnäs på. Vi besökte bruksorten strax norr om Flen och fick en inblick i ortens storhetstid när det fanns järnbruk, gjuteri och inte minst bandy.

Den 30 december 2010 göt Per-Olof Lindström sista smältan och satte punkt för en 350-årig lång epok. Per-Olof guidade oss i det som nu är museum. Gjuteriet var under en tid ett av de största i Europa.

I det intilliggande kolhuset förvarades träkol för gjuteriets räkning. Nu finns inget träkol kvar, istället är huset teaterarena – Kolhusteatern – med föreställning på somrarna. Det blir teater i sommar igen, var så säkra!

Bandy spelas det inte längre i Hälleforsnäs, men här finns ett imponerande bandymuseum. Eldsjälen och fd landslagsmannen Håkan Spångberg, berättade om Hälleforsnäs IF:s storhetstid, eller “Brukets Blå” som laget också kallades. Laget spelade 21 säsonger i bandyns högsta serie.

Vi avslutade inne på Jürss mejeri, som bara dagarna innan vi kom plockat hem en guld- och två silvermedaljer vid World Cheese Award i Bergen. Faten med smakbitar länsades ganska snabbt.


Vad har Torbjörn Gustafsson hittat? Och brandfarligt är det också..


Gunilla Karlsson, Michael Berwick och Per Edlund i samspråk med guiden Per-Olof Lindström.


Bandyintresset är stort. Håkan Spångberg, eldsjäl, kan allt som är värt att veta om ”Brukets blå.”


Tommy Larsson funderar över några bilder från gjuteritiden.


Hasse Delbys krönikor i EK,  ”Sportsligt sett av Hasse Delby” sitter på bandymuseets väggar.

Bild och text_Eva Dalin