Gäst, K-G Bergström

K-G Bergström berättade vid vårt årsmöte den 9 maj  med en blandning av humor och allvar om sina år på Sveriges Television, vägen dit och några viktiga milstolpar.

Han var bara dryga året när hans pappa dog och mamma tvingades klara sig själv och de två sönerna på vad det lilla jordbruket i Ryssbält utanför Kalix kunde ge.

Ja, det gick, men ingen trodde väl att storebror så småningom skulle bli professor och att K-G skulle bli en av landets vassaste reportrar. Fast K-G visste redan som tioåring att det var journalist han skulle bli.

Efter en första journalisttid i Norrbotten, bland annat på Norrländska Socialdemokraten, väntade Stockholm och  efter en tid även tv-huset. 1978 började han på Rapport och mellan 1982 och 1985 var han utrikeskorre i Washington. Ett av uppdragen var att bevaka en Ku Klux Klandemonstration utanför Vita Huset, den första för övrigt på 50 år på den platsen.
K-G träffade Margaret Thatcher och fick den första enskilda intervjun för Sveriges Televisions räkning med henne. Han var med i Kina 1996 när Göran Persson prisade Kinas stabila politik – ett uttalande som blev rejält kritiserat på hemmaplan.

Vid valet 1991 ansvarade han för valvakan. Då inträffade det som sedan blev en klassiker – folkpartiledaren Bengt Westerberg reser sig ur tv-soffan och lämnar studion, mitt under sändning. Han ville inte sitta tillsammans med företrädarna för Ny Demokrati.

2007 fick han det egna programmet, Rakt På med K-G Bergström. En som för ovanlighetens skull avsatte en hel förmiddag för K-G var Ingvar Kamprad. Intervjun höll på att gå åt pipan på grund av ett flygplan som inte startade i tid från Stockholm – men Kamprad väntade tålmodigt där nere i Älmhult och när nästa plan kom så var intervjun i hamn.

Ett av de tragiska  händelser som inträffade under hans tid på Rapport var mordet på Olof Palme. Ingvar Carlsson tar i direktsändning över landets ledning efter Palme.

För oss som lyssnade till K-G i Hembygdsgården i Malmköping en underskön majdag blev det lite av en tidsresa – en både dramatisk och humoristisk.
_____________________________________________________

Det blev ordförandebyte när vi hade årsmöte i Malmköping 9 maj 2018. Torbjörn Gustafsson, Eskilstuna, har tidigare varit ersättare men tar över ordförandeklubban efter Per Edlund, Katrineholm. Per blir kvar i styrelsen som ordinarie ledamot.

Övriga i styrelsen är Arja Claesson, kassör, Eva Dalin, sekreterare,
Margareta Hornberg och Lasse Ringdhal, ersättare.

Årsmötet beslutade att inte ändra klubbavgiften, som är 10 kronor/månad.

Vi hade nöjet att ha K-G Bergström som gästföreläsare, se mer i artikel intill. Nästa aktivitet blir en svampexkursion under svampkännaren Bo Carlssons ledning. Den blir i trakterna av Rockelstad slott. Datum är inte spikat ännu, det beror på hur svamptillgången blir, men vi skickar ut inbjudan och lägger ut på hemsidan så fort vi vet.

.

Dags för Torbjörn att bära tillbaka den stora apparaten igen.


Utsökta landgångar, som vanligt. Arja hade arrangerat boklotteri som inte alla hann vara med om. Men vi tar det med till nästa träff. Det inbringade 80 kr till klubbkassan  .

Bilder: Maggan Hornberg och text: Eva Dalin